Pro salát:

– 1 středně velká jicama
– 1 červená paprika
– 1 žlutá paprika
– 1/2 angreštu nebo granátového jablka (volitelné pro sladkou kyselost)
– 1/2 červené cibule
– 1/4 hrnku nasekané čerstvé máty (volitelné)
– 1/4 hrnku nasekané čerstvé petrželky
– 1/4 hrnku nasekané čerstvé koriandru (volitelné)
– Sůl a pepř podle chuti

Pro citrusový dressing:

– 3 lžíce olivového oleje
– Šťáva z 1 limetky
– Šťáva z 1 pomeranče
– 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
– 1 lžička Dijonské hořčice
– Sůl a pepř podle chuti

Postup

1. Příprava jicamy
– Jicamu oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky nebo malé kousky. Můžete ji také nastrouhat na hrubém struhadle.

2. Příprava paprik
– Papriky omyjte, zbavte středu a semínek, a nakrájejte je na tenké proužky.

3. Příprava angreštu (pokud používáte)
– Pokud používáte angrešt nebo granátové jablko, vyjměte semínka a oddělte jednotlivé bobule.

4. Příprava cibule
– Červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky. Pokud má cibule příliš výraznou chuť, můžete ji namočit na pár minut do studené vody, aby změkla.

5. Příprava bylinek
– Pokud používáte mátu, petrželku nebo koriandr, nasekejte je nadrobno.

6. Příprava dressing
– V míse smíchejte olivový olej, šťávy z limetky a pomeranče, med (nebo javorový sirup) a Dijonskou hořčici. Osolte a opepřete podle chuti. Důkladně promíchejte.

7. Kombinování ingrediencí
– V míse smíchejte jicamu, papriky, angrešt (pokud používáte), cibuli a nasekané bylinky. Dobře promíchejte.

8. Přidání citrusového dressing
– Postupně přilijte připravený citrusový dressing a jemně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily.

9. Dochucení a servírování
– Podle chuti přidejte další sůl, pepř nebo šťávu z limetky.

10. Chladící doba (volitelné)
– Nechte salát odpočinout v lednici asi 30 minut, aby se chutě prolnuly.

11. Podávání
– Salát podávejte v hlubší míse. Můžete ho ozdobit dalšími lístky máty, petrželky nebo koriandru.